czwartek, 19 maja 2022

PASZTET Z MIĘSA I WARZYW Z ROSOŁU

 

Zawsze myślałam, że zrobienie pasztetu wymaga jakiejś tajemnej wiedzy 😉

Okazuje się, że nic bardziej mylnego. To mega łatwe. I jeśli jesteś tym, który zajada rosół w każdą niedzielę, to co tydzień możesz sobie robić taki pyszny pasztecik.

Wystarczy wyłowić z rosołu wszystkie warzywa i mięso, przerzucić do maszynki do mięsa, lub blendera i porządnie zmielić.

Uwaga na cebulę i pora, bo nie chcą współpracować i zostawiają długie "nitki" 😃


Po dokładnym zmieleniu wszystkiego dodajemy ze trzy lub cztery jajka (w zależności od tego ile mamy "towaru". 



I tu zaczyna się totalna improwizacja 😂

Nie powiem Wam dokładnie ile czego trzeba dosypać, tu już musicie sami metodą prób i błędów wypracować swoją ulubioną ilość przypraw.

Dorzucamy przyprawy:

-czosnek

-sól

-pieprz

-gałka muszkatołowa

-łyżka (lub więcej) musztardy

i próbujemy. 

W zależności od wilgotności masy możemy dorzucić jeszcze bułkę tartą.

Chodzi nam o to by masa miała konsystencję papkowatą ale zwartą 😉

Gdy smak i konsystencja będą już w sam raz, włączamy piekarnik i ustawiamy góra/dół i 180 °C.

A my w tym czasie smarujemy foremkę (moja ma 10cm/30cm) masłem i obsypujemy bułką tartą.


Przekładamy masę i wkładamy do piekarnika na ok 90minut.


I niezły pasztet gotowy.

Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz