środa, 26 lipca 2023

DOMOWY SEREK KANAPKOWY

 

Już nigdy nie obejrzysz się za sklepowym, gdy spróbujesz domowego serka kanapkowego.

Niebo w gębie!

Składniki:

1 litr mleka (od razu uprzedzam, że nie testowałam na sklepowym substytucie)

30-40ml octu jabłkowego

1 łyżka miękkiego masła

1/4 łyżeczki soli


Mleko gotujemy. Gdy już zacznie być wrzące dolewamy ocet

Mieszamy nadal podgrzewając, aż zaczną się robić serowe skrzepy. Będzie ich coraz więcej. Po kilku minutach wyłączamy gaz i zostawiamy garnek jeszcze na ok 3-5minut. 
Poniżej zdjęcie skrzepu serowego.

Po tym czasie odcedzamy nasz skrzep przez sitko.


Nie robimy tego zbyt dokładnie, żeby nasz serek nie był zbyt suchy. Pozwólmy by trochę serwatki zostało.

Przekładamy odcedzony ser do blendera. Najlepiej użyć blendera kielichowego, ale ręcznym też można to zrobić i też wychodzi pyszny serek.

Dorzucamy masło i sól



Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Jeśli lubicie serki ziołowe, to warto w tym miejscu sypnąć trochę ziółek.

I nasz serek kanapkowy gotowy!
Smacznego😋


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz