Domowe powidła truskawkowe to najprostsze co można zrobić, by zachować ten cudowny smak truskawek na dłużej.
Potrzebujemy tylko truskawek i odrobiny cukru.
Proporcje:
- 1kg truskawek
- ok 200g cukru
- sporo czasu
-jeszcze więcej cierpliwości 😉
Truskawki płuczemy a dopiero po umyciu pozbawiamy je szypułek.
Wrzucamy je do baniaczka (garnuszka), wsypujemy cukier i wstawiamy na gaz.
Gotujemy często mieszając. Gotujemy i gotujemy i gotujemy aż puszczą soki, aż zrobią się miękkie i w końcu się rozpadną a nasze powidła porządnie zgęstnieją.
Wtedy trzeba często mieszać by się nie przypaliły.
Czy mają odpowiednią gęstość? To sprawdzimy metodą zimnego talerzyka.
Na zimny talerzyk kładziemy odrobinę konfitury i przechylamy. Jeśli zjeżdża, to jeszcze zbyt rzadkie. Gdy zostaje w miejscu i prawie się nie rusza wtedy nasze powidła są idealne.
Możemy je przekładać do słoiczków i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Po ugotowaniu powidła robią się ciemno czerwone, wręcz krwiste... A smak jest nieporównywalny z żadnym dżemem 😁
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz