środa, 8 czerwca 2022

DOMOWE POWIDŁA TRUSKAWKOWE

 

Domowe powidła truskawkowe to najprostsze co można zrobić, by zachować ten cudowny smak truskawek na dłużej.

Potrzebujemy tylko truskawek i odrobiny cukru.

Proporcje:

- 1kg truskawek

- ok 200g cukru

- sporo czasu

-jeszcze więcej cierpliwości 😉

Truskawki płuczemy a dopiero po umyciu pozbawiamy je szypułek.

Wrzucamy je do baniaczka (garnuszka), wsypujemy cukier i wstawiamy na gaz.



Gotujemy często mieszając. Gotujemy i gotujemy i gotujemy aż puszczą soki, aż zrobią się miękkie i w końcu się rozpadną a nasze powidła porządnie zgęstnieją. 


Wtedy trzeba często mieszać by się nie przypaliły.


Czy mają odpowiednią gęstość? To sprawdzimy metodą zimnego talerzyka.



Na zimny talerzyk kładziemy odrobinę konfitury i przechylamy. Jeśli zjeżdża, to jeszcze zbyt rzadkie. Gdy zostaje w miejscu i prawie się nie rusza wtedy nasze powidła są idealne.

Możemy je przekładać do słoiczków i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.



Po ugotowaniu powidła robią się ciemno czerwone, wręcz krwiste... A smak jest nieporównywalny z żadnym dżemem 😁

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz