- 1kilogram twarogu mielonego
- dwa budynie śmietankowe
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 5 jaj
Zaczynamy!
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z nich pianę. Można dodać szczyptę soli, wtedy się lepiej ubija. Odstawiamy pianę na bok, a do kolejnej miski wlewamy mleko z puszki, dodajemy żółtka i wsypujemy oba budynie.
Mieszamy mikserem.
Wrzucamy ser z wiadereczka i znowu mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie już mieszamy z masą serową.
Blachę okrągłą (u mnie 24cm) wykładamy papierem do pieczenia.
I tu Wam coś podpowiem: jeśli spryskacie papier czystą wodą, będzie się on dużo łatwiej układał w foremce.
Do tak przygotowanej blachy wlewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika.
Ustawiamy grzanie góra - dół.
Pierwsze pół godziny pieczemy w 180 °C
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy jeszcze godzinkę.
Ciasto ma być mocno przyrumienione.
Gdy się już upiecze możemy zostawić w piekarniku na ok 15min z uchylonymi drzwiczkami.
Wyciągamy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się 😏
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz