czwartek, 14 kwietnia 2022

SZYBKI, PROSTY I PYSZNY SERNIK

 


Potrzebujemy tylko czterech składników:

- 1kilogram twarogu mielonego

- dwa budynie śmietankowe

- puszka słodzonego mleka skondensowanego

- 5 jaj


Zaczynamy!

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z nich pianę. Można dodać szczyptę soli, wtedy się lepiej ubija. Odstawiamy pianę na bok, a do kolejnej miski wlewamy mleko z puszki, dodajemy żółtka i wsypujemy oba budynie. 

Mieszamy mikserem.

Wrzucamy ser z wiadereczka i znowu mieszamy.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie już mieszamy z masą serową.


Blachę okrągłą (u mnie 24cm) wykładamy papierem do pieczenia.

I tu Wam coś podpowiem: jeśli spryskacie papier czystą wodą, będzie się on dużo łatwiej układał w foremce.


Do tak przygotowanej blachy wlewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika.


Ustawiamy grzanie góra - dół.

Pierwsze pół godziny pieczemy w 180 °C

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy jeszcze godzinkę.

Ciasto ma być mocno przyrumienione.


Gdy się już upiecze możemy zostawić w piekarniku na ok 15min z uchylonymi drzwiczkami.

Wyciągamy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się 😏



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz